Fem steg för att komma igång med video

Så kommer du igång med rörligt innehåll

Det är lätt att tro att det måste vara svårt och krävas massor av utrustning för att kunna producera bra videos, vilket det kan vara om man vill lägga ribban högt. Men idag har de flesta systemkameror och smartphones inbyggd videofunktion, och med de gratisprogram för redigering och klippning som finns online behöver det inte vara så komplicerat. Här kommer fem steg för att komma igång med rörligt innehåll.

Börja filma!

Om du redan är van vid att fota så behöver inte steget till att börja filma vara så långt. Våga prova olika inställningar - lek med kameran och se vad som funkar. Testa att filma i olika rum och i olika väder och se vad som händer när du håller kameran still eller att låter den följa rörelser. Filma, klipp, redigera och testa igen!

Våga prova olika inställningar - lek med kameran och se vad som funkar.

Bra ljud gör stor skillnad

Alla som sett en skräckfilm med ljudet avstängt vet att halva upplevelsen går förlorad. Musik och ljud kan verkligen förstärka och förändra känslan man vill förmedla i en film, så se till att lägga tid på att välja ljud som passar det du vill nå ut med. Om du intervjuar eller spelar in tal - se till att ha kameran nära personen som pratar eller använd en extern mikrofon. Kamerors inbyggda mikrofoner är oftast mycket begränsade, och har man inte en extern mikrofon så kan det istället fungera bättre att spela in ljudet på en mobil som man lägger någonstans i närheten av ljudkällan. Tänk på att regn och vind kan ge onödigt brus och undvik bullriga miljöer om möjligt, eftersom de kräver mer avancerad utrustning.

Låt efterarbetet ta sin tid - men börja enkelt

Det är fullt möjligt att göra en bra och intressant film utan att varken klippa eller redigera den, men vanligt är att åtminstone hälften av jobbet sker efter att kameran stängts av. Idag finns massor av program för redigering som är både gratis och lätta att lära sig. För Mac finns iMovie, för PC finns Windows Movie Maker och för iOS och Android finns Premiere Clip. Om man vill utvecklas ytterligare så kan man köpa ett vassare program med fler funktioner, men för den som bara börjat skapa videos är gratisprogrammen fullt tillräckliga. De enkla redigeringsprogrammen är användarvänliga och man kan komma långt genom att bara testa sig fram, och skulle man köra fast så finns det oändligt med guider på YouTube, i bloggar och på olika forum.

komma_igang_video

Tanken bakom filmen

Minst lika viktigt som att bild och ljud är bra är förstås att själva innehållet i filmen är intressant. En snygg och tekniskt avancerad film som inte säger något alls är ofta inte särskilt givande -  om inte tanken är att bara skapa något som är fint att se på. För att skapa intressant och värdefullt innehåll är det bra att ställa sig själv följande frågor: Vad ska filmen handla om? Har jag något att berätta? Vad är budskapet? och Vem vill jag ska se min film? Om du har en story som ska följas - se till att skriva ner eller rita upp innan hur upplägget ska se ut och tänk på hur du ska göra för att mottagaren ska kunna hänga med.

Av tio klipp så kanske du använder ett i slutänden, så filma mycket men var beredd på att klippa bort ännu mer i den slutgiltiga videon.

Filma mycket, men klipp ännu mer

Till en början bör man undvika att göra för långa filmer med långa tagningar som lätt blir tråkiga att titta på. Håll dig kort och klipp bort allt onödigt. Har du mycket information du vill nå ut med är det bättre att dela upp det i korta sekvenser med till exempel en textruta  mellan, eller att göra fler kortare filmer. Samtidigt så är det bättre att filma för mycket än för lite för att säkerställa att man får tillräckligt med material som funkar. Av tio klipp så kanske du använder ett i slutänden, så filma mycket men var beredd på att klippa bort ännu mer i den slutgiltiga videon.

Att producera videos behöver alltså inte vara särskilt avancerat. Tänk på ljud och ljus och vad det är du vill förmedla. Ladda ner ett enkelt videoredigeringsprogram och börja klippa. Med tiden lär man sig vad som funkar bäst och vad man bör undvika. Vill du börja filma? Då har vi bara en sak att säga -  sätt igång och våga testa! Lycka till!