10 tips på hur du skapar en framgångsrik podcast

Så gör du en framgångsrik podcast 

Drömmer du om att starta en podcast som får tusentals lyssnare per vecka? En podd som folk snackar om och diskuterar på lunchrasten? Här får du 10 användbara tips på hur du skapar en framgångsrik podcast.

1. Innehåll och lyssnare

Vad ska din podcast innehålla? Håller din idé för flera avsnitt? Tänk gärna ut rubriker och stolpar till dina första 10 avsnitt, så att du vet att de håller. En bra idé är att starta med att göra en poddserie i 10 delar innan du ger dig på ett avsnitt i veckan.

Tänk på poddavsnitten som en bok. En bok ska ha en tydlig början, en mitt och ett bra avslut. Lyft gärna frågor i början av podden som du besvarar under poddens gång. Detta gör att lyssnarna stannar kvar. Vilken kategori vill du ligga i? Familj och barn? Humor? Fakta? Välj en och håll dig till den – att vara nischade är en fördel.

2. Våga sticka ut!

Det är okej att säga vad man tycker och tänker, så länge du inte går över gränser och gör att folk blir stötta, kränkta eller för provocerade. Att sticka ut är bra och att vara lite provocerande kan vara ett sätt att få fler lyssnare till podden. En podd där två personer tycker och tänker exakt lika om allt kan lätt bli långtråkig att lyssna på.

3. Tänk på dynamiken

Det finns många exempel på poddar där dynamiken är det som lett podden till framgång. Till exempel Alex & Sigges podcast, Fredagspodden, Pappapodden, Tvillingpodden och Wahlgren & Wistam. Att hitta någon att podda med där dynamiken är klockren, kan vara en källa till framgång. Som det står i punkten ovan behöver din poddpartner inte alltid vara någon som håller med dig. Tvärtom. Här kan det vara bra om ni är två personer som inte tycker lika om allt. En podd där två personer småtjafsar kan vara intressant att lyssna på. Se upp bara så att ni inte blir för bråkiga eller interna. Bråk och tjafs kan skapa magont hos lyssnare, och det vill man inte.

spelainenpodcast.jpg

4. Inspelning och ljud  

Du måste inte ha tillgång till en studio för att få till perfekt ljud. Men det är att föredra att sitta i ett tyst rum där det inte ekar. Spela in ett relativt litet rum med mycket textilier. Det kan fungera att sitta i en garderob eller en parkerad bil på avskild plats. Ju mer textilier (mattor, kuddar, filtar etc), desto bättre blir ljudet. För mycket småprat runtomkring kan vara störande för lyssnaren. Du kan även spela in podden via Skype, du behöver alltså inte befinna dig i samma rum som din podpartner.  

Ska podden vara en timme lång? Försök hålla dig till ungefär en timme när du spelar in, då sparar du in tid på klippningen.

5. Klippning

Vem ska klippa podden? Det finns företag som kan hjälpa dig. Ska du klippa podden själv? Då finns det olika program att köpa eller ladda ner. Audacity är ett program som är lätt att redigera i – här hittar du en guide till hur du klipper din podcast här. Tänk på att vara noga med att ta bort brusreducering och störande ljud. Klipp gärna podden tight så att det inte är några tomrum av tystnad. Klipp bort prat som inte tillför något eller för podden framåt. Är podden inte intressant nog stänger lyssnaren förmodligen av.

podcast.jpg

6. Spridning och teaser  

Dela din podd i dina sociala kanaler. Skapa ett instagramkonto och en Facebook-sida för din podcast. Genom Facebook kan du dessutom, enkelt och smidigt, annonsera för din podcast.

Fundera på vilken tid du själv lyssnar på poddar. Är det på väg till jobbet? Pusha då extra för podden tidigt på morgonen. Den allra bästa spridningen är den som sker från mun till mun, det vill säga att den som lyssnar väljer att berätta för andra att just din podd är bra och intressant.

Gör en teaser till varje avsnitt, det vill säga en en till två minuter lång ljudfil där du väljer ut några godbitar. Släpp gärna teasern en eller ett par dagar innan det riktiga avsnittet släpps för att skapa intresse.  

Tips! Nämn podden, och länken till den, i din mailsignatur. Tänk vad många mail du skickar per dag och därmed kan du också nå många nya lyssnare.

7. Korspodda med andra  

Podda gärna tillsammans med andra poddare. Det behöver inte nödvändigtvis vara inom exakt samma genre, men det är bra om ni når ut till, och intresserar, ungefär samma målgrupp. Spela in 30 minuter som du släpper på din plattform, i ert namn. Och spela sen in de resterande 30 minutrarna och släpp på den andre poddens plattform. Berätta i podden att andra delen finns hos andra podden och vice versa. På så sätt får du upp snittet på lyssnarna för din podcast, och  det känns dessutom bjussigt att ge dina lyssnare ett extra avsnitt att lyssna på.

8. Engagera dina lyssnare

Få din publik engagerad. När du pratar i podden; ställ frågor till dina lyssnare. Vad tycker de om ämnet? Be lyssnarna maila till dig eller ännu hellre – att kommentera på poddens sociala kanaler. Människor älskar när de får tycka till och komma med sina bästa tips. Pratar du till exempel om barnuppfostran? Sömn? Relationsproblem? Be lyssnarna höra av sig. Det hela blir till en win win eftersom du, i dina kommande avsnitt, kan lyfta upp lyssnarnas kommentarer och på så sätt ha material till din podcast.  

podcast_klippa.jpg

9. Skapa event och livepodd

Kan du och din podd anordna ett event där dina lyssnare får träffa er? Det behöver inte vara ett stort event där du hyr en biosalong. Det funkar lika bra att hålla till på ett café och köra en livepodd. Att få träffa de man lyssnar på är ofta väldigt populärt och skapar ett fint band mellan poddskaparna och de som lyssnar.

10. Håll ut!

Att få en podcast att växa och bli stor tar tid. När du spelar in avsnitt efter avsnitt skapar du ett bibliotek vilket är perfekt för nya lyssnare. Tänk själv på känslan när du hittar en ny tv-serie som du tycker om. Hur glad blir du inte då när du hittar två säsonger av tv-serien som du just fastnat för?

Ge inte upp och ta inte onödiga pauser. Att ha kontinuitet är viktigt. Släpp alltid din podcast samma dag, samma tid. Ska du ta ett uppehåll? Var noga med att berätta det för dina lyssnare.

Det behöver varken vara svårt eller ta mycket tid att göra en podcast. Det viktigaste är att du tycker att det är roligt - då kommer lyssnaren förmodligen också tycka att din podcast är intressant och värd att lyssna på.

Stort lycka till med att skapa din podcast!