Guide: Så klipper du en podcast i Audacity

Att klippa podcast i Audacity

Att klippa en podcast kan göras på olika sätt och det finns olika klippverktyg, effekter och funktioner att använda sig av. Man kan välja att klippa en podcast ytligt, alltså bara fixa till ljudet, eller så kan man välja att “detaljklippa” sin podcast vilket innebär att man till exempel går in och punktjusterar ljudet, klipper bort pauser och harklingar eller klipper ned en för lång podcast. Vi föredrar att klippa våra podcasts i Audacity - ett verktyg som möjliggör för både ytlig och detaljerad klippning. Programmet är gratis och fungerar för både Mac och PC. Här kommer en guide för hur du, på en basic nivå, kan få till ett rent och bra ljud i din podcast.

Bra hörlurar

En bra start när du ska klippa podcast är att införskaffa sig ett par bra hörlurar. De behöver inte vara speciellt dyra, men se till att använda hörlurar utan glapp och där ljudet är jämnt i höger och vänster hörlur.

Grundeffekter

Alla klipper podcast på sitt eget sätt. Men vi har en rad grundeffekter som vi brukar säga är bra för att fixa till ett snyggt, rent och bra ljud. OBS! Dessa tips är bara applicerbara om ljudet på själva inspelningen är i bra kvalitet.

  1. Normalisera - Om man har en tystare ljudfil och vill höja den utan att ändra dess dynamiska intervall så kan man normalisera ljudfilen. Om man har olika ljudfiler så kan man genom normalisering få de att likna varandra i volymstyrka.

  2. Equalizer - Denna effekt gör så att de lägre frekvenserna ökar och att de högre frekvenserna minskar. Med denna effekt kan man till exempel göra ljudet skarpare, “spetsa” till en röst eller göra burkiga röster lite mjukare och dovare.

  3. Kompressor - Denna effekt jämnar ut höga toppar och djupa dalar. Med hjälp av denna effekt kan man till exempel justera så att det inte märks om någon flyttar sig till och från mikrofonen, eller om någon pratar betydligt högre i vissa sekvenser och lägre i andra. 

  4. Förstärkning - Ibland kan orginalspåren vara lågt inspelade. Då kan man, genom förstärkningseffekten, höja hela spåret eller gå in och markera delar som man vill ska höjas. Med denna effekt kan man även sänka hela spår eller bitar av sin podcast. Obs! Glöm inte att klicka i rutan “Tillåt peakar”.

  5. Noise Reduction - Med hjälp av Noise Reduction reducerar man brus och oljud i podcasten. Man markerar exempelvis ett brus- eller surrljud som ligger i bakgrunden av podcasten och i nästa steg kan man sedan reducera bort det från hela podcasten. Denna effekt bör man applicera allra sist eftersom även brus och surr höjs när man till exempel höjer ett helt spår med hjälp av förstärkningseffekten.

klippa_podcast_audacity_1.png

Anpassa volymen

När man klipper en podcast så är det bra att alltid ha volymen i hörlurarna inställd på halv styrka. För om man klipper sin podcast så att ljudet blir lagom när man har hög volym i hörlurarna, så finns det en risk att podcasten blir alldeles för låg när den väl är klar. Om man som lyssnare till exempel hör lite sämre eller lyssnar på podcasten ute i trafiken, där det bullrar mycket, så går det inte att höja mer än till max.

guide_klippa_podcast_2.png

Markera under klippning

När man klipper sin podcast så kan man under tiden göra markeringar (Commando + i) för att till exempel bestämma var man ska ha bumpers, för att markera bra teasers eller för att komma ihåg var man eventuellt vill klippa bort saker i sin podcast.

podcast_audacity_4.png

Jingel och bumper

På exempelvis Audiojungle så kan man hitta och köpa jinglar som man använder till sin podcast. Välj ut en ljudslinga som du tycker speglar just din podcast och använd den som signaturmelodi i början och slutet av podcasten. Klipp sedan ut en liten del av jingeln, ungefär 3-5 sekunder, och använd den som bumper.

Exportera

När podcasten är färdigklippt så gäller det att exportera den färdiga ljudfilen på rätt sätt. Välj att exportera den i mp3-format - ladda ner det här programmet för att kunna göra detta. Välj även en kvalité anpassad för Libsyn - där man sedan laddar upp sin podcast. Vi brukar köra på kvalité “Standard” och variabel hastighet “Snabb”.

klippa_podcast_audacity_3.png

Döp avsnittet

Kom ihåg att döpa din podcast när du exporterar den. Det är nämligen det namnet som kommer synas i länk-URL:en till podcasten. Vi brukar döpa våra podcasts till avsnittsnummer följt av avsnittsnamn, till exempel så här: “35 - Så klipper man en podcast”.

Kortkommandon för mer effektiv klippning

Commando + a = Markera allt
Shift + j = Markera allt till vänster om markören
Shift + k = Markera allt till höger om markören
Commando + i = Dela ett klipp
Commando + s = Spara

Lexikon

Jingel - signaturmelodi som man använder i början och slutet av sin podcast
Teaser - det lite “lockande” snacket i början av en podcast
Bumper - kortare ljudslinga som används för att markera ett nytt ämne eller lätta upp podcasten
Intro - presentation av ämne eller avsändare
Outro - prat efteråt, exempelvis där man tackar någon eller informerar om något

Lycka till!