Guide: Så spelar du in podcast via Skype

Följ guiden och lär dig spela in podcast på distans

Att spela in en podcast är inte så svårt. Befinner man sig på samma plats som sin poddpartner så gäller det i princip bara att köpa in rätt utrustning eller hyra in sig i en poddstudio. Men ibland kan det ju faktiskt vara så att ens poddpartner befinner sig på andra sidan jordklotet, eller i alla fall i en annan stad, och det ska inte få stoppa er! Här delar vi med oss av en steg för steg-guide till hur man på ett smidigt sätt spelar in en podcast via Skype!

1. Börja med att ladda ner Skype.

2. Ladda sedan ner ecamm Call Recorder. Det är ett verktyg som spelar in bådas röster, till skillnad från till exempel QuickTime Player som finns förinstallerat i Mac-datorer, men som bara spelar in röst från den ena datorn. Antingen så kan du installera programmet och prova det gratis i sju dagar, eller så kan du köpa det direkt för engångssumman $29.95.

spela_in_podcast_skype.jpg

3. Se till att du har ett bra headset (iPhone-lurar fungerar bra) med tillhörande mikrofon. Viktigt att det inte är ett headset som glappar!

4. När du har laddat ner båda programmen så öppnar du upp Skype. Nu kommer även Call Recorder att öppnas automatiskt.

5. Klicka på kugghjulet (till vänster om Rec-knappen) i Call Recorder och välj “None (Audio only)” under Recording OptionsRecord Video.

6. Ring upp varandra via Skype.

7. För att spela in - tryck på Record-knappen i mitten. Men kom ihåg: Var noga med att flytta markören från inspelningsknappen, så att du inte råkar komma åt den under inspelningen och därmed stänger av.

podcast_skype.png

8. Gör alltid ett ljudtest innan du börjar spela in själva podcasten.

9. När ni är klara med podcasten - stoppa inspelningen i Call Recorder. Klicka på förstoringsglaset och öppna “Saved Calls”. Där under ligger det inspelade samtalet.

10. Spara ned inspelningen till din dator och överför sedan filerna till den som ska klippa podcasten.

Övriga tips och trix:

  • Om man vill uppgradera ljudkvaliteten en aning - investera i varsin handmikrofon. Med en sådan blir ljudet väldigt bra och de är sällan särskilt dyra. Ni kan fortfarande ringa upp varandra på Skype och följa guiden ovan, men med en handmikrofon så spelar ni bara in ert egna ljud. Ljudet kan man i efterhand synka i själva klippningen.

  • Inspelningens ljudkvalitet hänger bland annat på hur bra internetuppkoppling du och den du spelar in med har. Om ert WiFi är instabilt - se till att använda en nätverkssladd istället.

  • Se till att ha ordentligt med ström i datorn innan ni sätter igång.

  • Stäng av ljudnotiser på dator och mobil. Annars kommer de höras i inspelningen.

  • När man spelar in podcast via Skype - kom ihåg att se till så att mikrofonen på hörlurarna inte skrapar emot någon skjortkrage eller ditt hår. Det raspande ljudet som uppstår blir väldigt högt för den som lyssnar och är väldigt svårt att få bort när man sen ska klippa podcasten.

  • Ha som vana att då och då kontrollera att ni faktiskt spelar in. Det finns inget tråkigare än att börja behöva spela in på nytt...

  • Ett generellt tips när det kommer till att spela in podcasts är att att se till att rummet eller platsen där ni spelar in är täckt med så mycket tyg det bara går. Sitter du i ett sovrum - bulla upp med kuddar och täcken och dra för gardiner. Har du en garderob som rymmer en person? Ja, men då är det perfekt att sätta sig i den bland tjocka tröjor, kappor och halsdukar!

Alltså - det behöver inte alls vara särskilt klurigt att få till podcast-inspelningar på distans. Följ vår guide steg för steg, så lovar vi att ni kommer lyckas!