Så lyckas du med din podcast

Så lyckas du med din podcast

Podcast-fenomenet har blivit stort, och många svenskar – närmare bestämt över 1 miljon – lyssnar på poddar max en gång i månaden, och nästan 500,000 lyssnar minst en gång i veckan. Det berättade Dagens Media för två år sedan, och vi kan med all säkerhet utgå från att det är ännu fler lyssnare idag.

I höstas berättade Alex Schulman i intervju-podcasten ”Livshjulet” att det kostar mellan 60-80,000 kronor att sponsra ett avsnitt av hans och Sigges populära podcast ”Alex & Sigge”, och att de i varje poddavsnitt brukar ha mellan 2-4 sponsorer. Låt oss konstatera en sak: Poddar är ett populärt fenomen.

Men hur gör man då för att lyckas med sin podcast?

Vi har listat 5 saker som vi tycker är viktiga att tänka på innan du kör igång:

 

  1. Bestäm dig för ett ämne som podden i stort ska handla om. Var inte rädd för att nischa dig. Ju mer nischad du är – desto fler som är intresserade av just ditt ämne kommer att hitta dig.

  2. Var dig själv! Försök inte att bli ännu en ”Alex & Sigge” eller ”Hannah & Amanda” (som är några av Sveriges största poddar) och prata om allt, er själva och ingenting. Hitta er grej. Att berätta om sitt eget liv och sina egna upplevelser när man inte är en offentlig person är sällan intressant. Bjud istället på riktigt innehåll!

  3. Ljudet är viktigt! Vi lovar dig att många stänger av så fort de hör att det är en massa bakgrundsbrus (Nej, att sitta i en restaurang eller på ett café är inte bra) eller när det ekar för mycket. Använd varsin mikrofon och sitt i ett rum där det inte ekar. Alternativet är att sitta i en bil med stängda dörrar.

  4. Skaffa en egen Facebook-sida och arbeta med innehåll från podden. Plocka ut citat och annat intressant innehåll från podden och dela. Du kan till exempel spela in korta videoklipp (stillbild med ljud) från poddens höjdpunkter och dela. Kom ihåg att alltid länka till podden så att det blir lätt att klicka för att lyssna.

  5. Våga stanna kvar vid ett ämne och grotta ner er en stund. Stöt, blöt och älta men undvik att upprepa samma sak fler gånger. Det är vanligt att man är rädd att gå för djupt in i sina ämnen i början istället skyndar vidare till nästa ämne. Gör inte det. Lyssnar man på en podd vill man ofta nörda ner sig lite.