5 annorlunda tips inom porträttfotografering för sociala medier

Vi människor älskar att se ansikten på bild – det är något som ofta får oss att trycka på gilla-knappen. Porträttbilder tillför det lilla extra i din kanaler och skapar engagemang bland följarna. Men hur tar man egentligen en riktigt bra porträttbild? Tipsen är många på nätet, och vi har därför listat fem lite annorlunda photohacks som kan vara värda att testa. Lycka till!

1. Lär känna ljuset

Ett bra ljus är ofta grunden till en fin bild. Men hur ska man veta vad som är just bra ljus då? Undvik gärna att fota i väldigt mörka miljöer, då försvinner färgerna och det blir svårare att få till skärpan. Om ljuset däremot är för starkt – som i direkt solsken – då plattas ansiktsdragen ut och modellen framstår som blekare. Inte så kul! En tumregel är att ljusstyrkan bör vara ungefär som under en molnig dag, eller likt ljuset från ett fönster. Det vill säga mjukt, naturligt och lagom starkt! Då når du de bästa resultaten.

Det finns ett knep för att hitta vinkeln där skuggorna lägger sig precis som de ska i ansiktet. Håll ut din kamera eller mobil som om du ska fota och be din modell att sakta göra en 360-graders vändning. Följ med i en cirkel runt genom att behålla kameran riktad mot ansiktet – samtidigt som du håller koll på när ansiktet ser som bäst belyst ut – med lagom stora skuggpartier och en fin glimt av ljus i ögonen. Där har du hittat den perfekta vinkeln att ta bilden från!

brunette-cellphone-cheerful-1919231.jpg

2. Glöm perfekt och kör naturligt

Alldeles för poserade bilder är ett vanligt misstag att begå – både som ovan modell och fotograf. Det är inte så konstigt! Ända sedan vi var barn har vi växt upp med att man ska stå still och le stort framför kameran. Och det passar utmärkt vid en skolfotografering eller på släktfotot, men på sociala medier gillar vi en mer avslappnad stil. Få din modell att röra sig iklädd sitt eget kroppsspråk, dansa eller sitta ner i sin bekvämaste ställning. Det bli mycket personligare och vackrare bilder!

3. Använd rekvisita

Fråga om personen som du fotar har någon ägodel som ligger extra varmt om hjärtat. Det kan vara vad som helst! Genom att integrera en sak som betyder något för din modell i bilden kommer du att få mer genuina och känslofyllda bilder – det är dessutom ett utmärkt trick för att få din modell bekväm och avslappnad! Ett exempel kan vara din mormor som aldrig tyckt om att fotograferas – med hjälp av det knasiga förslaget att hon ska ta på sig sin älskade trädgårdshatt skrattar hon hjärtligt. Och du har fått en bild fylld av känslor!

adult-beautiful-beauty-2050999.jpg

4. Lek med miljöerna och skapa kontrast

När du sysslat med fotografering ett tag kommer du sannolikt snart till en punkt där du känner att många bilder redan är gjorda – antingen av dig själv eller andra. Den klassiska bilden med en moderiktig tjej framför en snygg byggnad och mamman med gravidmagen på stranden finns i mångas flöden. Så varför inte vända på steken? Ta bilder av personer i en miljö som man inte väntar sig! Fotografera den söta lilla flickan på en trottoar av betong, mamman med gravidmage i köket hållandes en kopp kaffe i morgonrock – eller varför inte modebilden i skogen? Med en släng kreativitet kommer du att skapa magiska och unika porträttbilder med en storytelling som man inte väntar sig.

5. Ta bilder då personen inte är beredd

Nej, du ska inte smygfota! Eller kanske lite. Det är nämligen så att även den allra mest vana modellen har ett inövat fotoansikte – en omedveten min som skiner igenom då kameran kommer fram. Genom att prata med din modell och låtsas justera en inställning kommer hon eller han omedvetet att slappna av och få ett annorlunda ansiktsuttryck. Då är det dags att hålla ner avtryckaren!

Lycka till!