Hej höst! Nu kör vi - utan att krascha...

Hösten är här, och plötsligt känns de långa, soliga semesterdagarna långt borta. Hösten är ofta en tid av nystartande då många byter jobb eller påbörjar ny utbildning. Det startas nya projekt både här och där och allas våra kalendrar blir mer och mer fullbokade.

Så hur gör vi då för att undvika att det blir för mycket och i ett alldeles för högt tempo? För att slippa en mental krasch i november? Vi har några tips, men hjälp gärna till och fyll på:

  • Boka in ledig arbetstid i kalendern, det vill säga tid då inga möten får bokas och du kan jobba undan högarna på kontoret. Det här bör du ha minst en halvdag i veckan. Gör det till en vana att varje onsdagförmiddag är tom till exempel.
  • Boka in "luft" mellan möten så att du hinner reflektera och andas innan du ska träffa nya människor och sätta dig in i nåt nytt.
  • Det är svårt att ha mobilfria timmar varje dag, men bestäm dig i alla fall för att sista timmen på kvällen är totalt mobilfri. Det går bra att stänga av mobilen när du går och lägger dig. Alarmet funkar ändå!
  • Ladda ner en mindfulness-app och tvinga dig själv - ja även när det är som mest stressigt och det mest känns provocerande att sitta och vara mindful - att ta fem minuter då och då. Fem minuter tre gånger i veckan är toppen att börja med. Och det hinner du!
  • Frisk luft! Även om det är kallt och regnigt ute - gå ut korta stunder under dagen. Det är bra både att röra på sig och att andas utomhusluft.
  • Gör nåt kul med dina kollegor. Det är mycket lättare att hantera stress på jobbet om man har lite kul ihop också.
  • Se över rutinerna! Både hemma och på arbetsplatsen. Är det verkligen bra med måndagsmöten eller borde ni köra de nån annan dag? Fungerar det bra med hämtningar och lämningar av barnen, eller kan ni ändra något där? Finns det nån dag i veckan som är extra jobbig och stressig? Kanske det går att ändra rutinerna där? Försök att se allt med helt nya ögon - man blir lätt hemmablind.

Är ni redo nu då? Hej höst - nu kör vi!