Så kommer du igång med företagets Instagram Stories

Har du lagt märke till de runda bilderna med rosa ringar omkring som ligger högst upp i ert Instagram-flöde? Just det, Instagram Stories! Det som från början var en trend som få kände till, har nu nästan blivit som en kanal för sig själv. Idag är det faktiskt så att många användare tittar igenom vännernas Instagram Stories innan de ens börjar scrolla i flödet. Det är med andra ord viktigt att ni syns där om ni vill växa på Instagram! Så hur kommer man, som företag, igång med Instagram Stories?

Screenshot_20190924_153824_com.instagram.android.jpg

Så fungerar Instagram Stories

Instagram Stories — eller Stories som vi också kan kalla det — är bilder eller korta videos på upp till 15 sekunder som ligger kvar i 24 timmar i det enskilda Instagram Stories-flödet, högst upp i appen. Det finns flera format att välja på, och ni kan lägga man diverse effekter och funktioner; text, bilder, emojis, gif:ar, omröstningar och mycket mer! 

Storytelling

På Instagram Stories är det utmärkt att jobba med storytelling! Tack vare det snabba formatet kan ni lätt skapa en sammanhängande historia som era följare blir nyfikna på. Börja exempelvis med att ställa en fråga och visa sen upp svaren samt dela reaktionerna på dem. Eller starta en “behind the scenes”-serie under en dag, där ni börjar med att visa upp förberedelser och sedan jobbar er framåt under dagens händelser. Det är uppskattat! Kom ihåg att ni alltid ska börja och avsluta en story, det blir rörigt om ni bara lägger upp lösryckta saker utan att ha en poäng!

dmitry-ratushny-O33IVNPb0RI-unsplash.jpg

Svara alltid på meddelanden som kommer in 

Det går inte att like:a en Instagram Story, utan era följare kan antingen reagera med en emoji eller skicka ett svar på storyn i direktmeddelande. Det är viktigt att ni svarar på allt som kommer in, även om det bara är en emoji! Instagrams algoritm känner av all aktivitet, och även interaktion i inkorgen kommer att vara positiv för er profils spridning! 

Var gärna personliga

Instagram Stories är ett mer förlåtande format än bilderna i ert flöde — det förväntas inte vara allt för snyggt och prydligt! Passa på att visa upp er personliga sida och filma gärna dig själv eller dina kollegor i “selfie-mode” och prata till era följare. Skämta om stöket på kontoret, prata om ämnen ni brinner för eller visa roliga glimtar från er vardag på jobbet. Det kommer att uppskattas!

Posta ofta och aktuellt 

Instagram Stories får gärna vara “in the moment” så visa gärna saker som är aktuella just nu. Posta alltså helst inte om gamla saker som har hänt, utan försök att bjuda in era följare till den genuina nutiden. Det är bra att posta ofta, för då hamnar er profil först i kön av Stories!

julian-gentilezza-IWoHLg2-UQU-unsplash.jpg

Hitta er egen stil

Ja, vi sa ju precis att det inte behöver vara så snyggt och planerat, men det är ändå bra att hitta en egen stil som gör att följarna känner igen att det är just ni som lagt upp en story! Använd tex. alltid samma typsnitt eller filter på era storie — kanske till och med företagets färger? Då skapar ni en röd tråd och igenkänning!

Variera, variera och variera…

Vi kan inte säga det nog ofta! Variation är viktigt för att era följare ska tycka att det är fortsatt roligt att följa er. Skifta mellan olika format som bild, video och boomerang… Men framförallt: Filma inte för länge i samma typ av miljö, det blir tråkigt att titta på. Försöka att förflytta er till olika platser på företaget eller visa upp samma händelse från olika vinklar. 

Ta tillvara på följarnas uppmärksamhet

Ge era följare ett värde! Det är så otroligt viktigt, för annars kommer de inte fortsätta att titta på era Instagram Stories. Innehållet måste skapa nyfikenhet, vara interagerande eller på något annat sätt ge en anledning till varför den som tittar ska fortsätta göra det. Instagram Stories ger er ett unikt tillfälle att vara personliga med er målgrupp, och ni kan få värdefull information om dem genom att ställa frågor och sen visa ett intresse för deras åsikter. 

Skulle ni vilja veta mer om Instagram Stories, eller få tips om vad ni ska göra härnäst för att växa på Instagram? Boka in en eller flera coaching-sessioner med oss och få värdefulla tips på vad ni gör rätt och vad ni kan förbättra för att nå er målgrupp! 

Du kan läsa mer om coaching här.