Fem sajter för gratisbilder

Olika sajter för gratisbilder

När man arbetar med sociala medier och content så arbetar man per automatik också med bilder eller videos. Om man vill att det innehåll man skapar ska ha någon chans att spridas eller uppmärksammas, så krävs det någon sorts grafiskt innehåll som dels speglar innehållet och som dels bjuder in till klick och läsning. Här delar vi med oss av några av de sajter vi använder när vi letar efter gratisbilder, samt en guide om hur man gör när man söker efter bilder på Google - på rätt sätt.

Pexels
Denna bildbank är det nog inte många som undgått. Urvalet är noggrant handplockat från en mängd olika bildkällor och sajten erbjuder bilder i alla tänkbara kategorier. I sökfiltret kan du dessutom välja att söka på de mest populära fotona, färgkategoriserade foton eller se vilka användare vars fotografier haft flest tittare de senaste 30 dagarna. Obs! Många av bilderna som finns på Pexels är väldigt populära och används av många.

Unsplash
Unsplash är en favorit hos oss. Det vi uppskattar allra mest är att de erbjuder unika bilder som inte nödvändigtvis går under typen “glad chef skakar hand med kvinnlig anställd”... Här får du istället ta del av kreativa och vackra bilder som dessutom inte redan syns överallt i flödena.

Foodie´s feed
Letar du efter bilder på mat och godsaker? På Foodie’s feed hittar du högupplösta bilder på allt ätbart du kan tänka dig.

Magdeleine
Här hittar du handplockade bilder med en sökfunktion som tillåter dig att söka efter ämne, humör eller färgskala - något som är bra när du behöver inspiration eller inte vet exakt vad du är ute efter. Tonen på bilderna på Magdeleine är något mer dova, konstnärliga och inte så traditionellt Stockphoto-aktiga. Det finns inte lika många bilder här men i gengäld skiljer de sig från många andra sajter.

Kaboompics
Kaboompics erbjuder, förutom en snygg hemsida, bilder med en konstnärlig, clean och vacker ton. Bilderna hittar du antingen via ett nyckelord eller via fotografens ledande färgmotiv. Dessutom kan du ange om du vill ha ett vertikalt eller horisontellt foto och om du vill ha bilder från en hel photo shoot eller om du bara vill ha ett enstaka foto.

Så här bildgooglar du enkelt och korrekt

När du ska leta efter bilder på Google så är det viktigt att du filtrerar bildsökningen så att du vet att du har tillåtelse att använda, dela eller ändra bilderna. Antingen gör du detta genom att använda det avancerade sökfiltret på Google...

gratisbilder.png

...eller så kör du en snabbare variant enligt nedan:

Steg 1: Bildgoogla fram det du söker efter. Tryck på “Verktyg” längst till höger.

1.png

Steg 2: När du har tryckt på “Verktyg” så kommer en underflik fram. Där trycker du på “Användarrättigheter”.

2.png

Steg 3: För att försäkra dig om att du använder bilder från Google som får användas fritt så ska du klicka på “Som får användas” eller “Som får användas och ändras” (om du vill redigera eller ändra bilden.)

3.png

 

Det här är några av de bildbanker vi använder oss av när vi letar efter bilder till blogginlägg, till sociala medier eller för vår hemsida. Har vi missat någon? Dela gärna med dig!