Så avslutar du jobbet innan semestern

Avsluta jobbet på bästa sätt - innan du tar semester

Sommar, sol och snart semester. Men hur gör man för att verkligen koppla av under de veckor man är ledig? Och vad kan man göra innan det är dags att gå för att få koppla av så mycket som möjligt?

Gör rimliga listor

Hetsen i slutspurten, hur undviker du den? Ett avslut på jobbet ser olika ut för alla. Hur ser det ut på din arbetsplats? Finns det någon som täcker upp för dig när du är borta? Driver du eget företag och behöver hålla koll på mailen när du är ledig? 

Sätt dig ner och planera ditt avslut. Att bara hasta fram något snabbt blir sällan bra. Om du har möjlighet att sätta dig ett par veckor innan din ledighet är det bra, men alla har inte den tiden. Kanske går du på semester redan nästa vecka, men ta det lugnt. Du hinner strukturera upp och avsluta mer än du tror. Så här kan du tänka när skriver din lista med saker att hinna göra: 

Innan, under och efter semester

- Vad kan du göra innan du går på ledighet? 
- Vad behöver du göra under ledigheten? 
- Och vad händer när du kommer tillbaka?

Genom att göra listor får du mer kontroll och mer kontroll kan innebära ett lugn. Försök ligga steget före så slipper du sista hetsen och stressen innan semestern.

vacation.jpg

Var 100% ärlig mot dig själv

Börja med att vara 100% ärlig mot dig själv. Hur mycket jobb har du som du faktiskt måste avsluta innan du kan vara ledig med gott samvete? Vad kan vänta tills efter semestern? Gör en prioriteringslista. Många kan tycka att det känns skönt att skriva ner en lista fysiskt, på ett papper. Men kom ihåg att skriva rimliga listor. Det är aldrig roligt att sätta för höga krav på sig själv som man innerst inne vet att man inte kommer hinna med. Är du anställd och känner att du faktiskt inte hinner med allt som förväntas inför din semester? Prata med din chef. Gör det gärna i god tid så att ni tillsammans kan hitta en lösning som fungerar för alla parter.

Schemalägg men var där och svara

Jobbar du med sociala medier? Fundera ut vad du kan schemalägga så att du kan vara ledig. När du publicerar innehåll är det bra att vara där direkt efter att du har publicerat. Ska du till exempel lägga ut en artikel eller ett blogginlägg du har skrivit – gör då det när du har tid att svara på kommentarerna du får. När du väl publicerar ditt innehåll är det väldigt bra att finnas på plats och svara när det trillar in kommentarer. Det visar att du är aktiv, även om du faktiskt har semester och har tidsinställt ditt inlägg. Behöver du fylla ut dina kanaler under ledigheten? Återanvänd gammalt material och skriv om det för att anpassa det till här och nu. Ett tips att ta med sig är att det är lättare att skapa engagemang när folk är tillbakalutade och lediga.

semester_2.jpg

Fem snabba tips att göra innan ledigheten

Städa skrivbordet
Att sortera skrivbordet, både det fysiska och det på datorn, är ett bra steg till avkoppling. Släng sånt du är klar med och som du inte behöver längre. Sortera in viktiga papper i mappar och pärmar. 
 
Släck bränder i lagom takt
Ibland kan det kännas som att du bara släcker bränder innan det är dags för ledighet. Gör allt pö om pö och börja gärna i tid istället för att spara allt till sista stund. Det är antagligen lättare sagt än gjort, men kanske kan du ta med dig dessa tips när det är dags för nästa semester?  
 
Planera framåt
Har du möjlighet att planera vad som ska hända i september, oktober, november och december redan innan du ska gå på semester? Gör då det! Kanske kan du göra en grovskiss över saker du vill och behöver göra. På så sätt krattar du för dig själv inför nästa ledighet, som förmodligen ligger i december.

Skippa möten första veckan
Kan du undvika att boka in möten de första dagarna eller den veckan du är tillbaka? Om du till exempel har ett kontorsjobb hinner du beta av mailen som du inte besvarat under din ledighet.

moten.jpg

Skriv in ett autosvar
Kolla upp vem du kan hänvisa till när du är borta och skriv ett autosvar i mailen. Kommer du hålla koll på mailen sporadiskt när du är ledig? Skriv det. Kommer du koppla ifrån helt? Skriv det. Har du en kollega som kan hjälpa dig när du har semester? Ta hjälp!

Tänk jobbet som ett träningspass
Tänk att jobbet är som ett träningspass. Värm upp inför passet, det vill säga att du bör köra en mjukstart när du är tillbaka från semestern. Kör sen hårt under de månaderna du väl jobbar och varva sen ner i slutet. Precis som under ett träningspass.

semester.jpg

Tips!

Tänk på att du inte ska köra ända in i kaklet. Var rädd om dig. Att stressa för att sen vara ledig är ingen bra idé. Ett tips är att inte påbörja några nya stora, projekt innan du går på semester, utan att ta det till hösten. Du behöver inte avsluta exakt allt. Tänk good enough så kommer du långt.

bestsummerever.jpg

Lycka till med din nedvarvning och ha en skön semester! 


Tyckte du om det här blogginlägget? Då kan du läsa mer om liknande ämnen här: 

Skillnaden mellan bra och dåligt innehåll
Vi slår hål på myter om sociala medier!
7 tips för att skapa bra innehåll