Trender kring rörligt innehåll 2019

Så ser trenderna ut för video marketing år 2019

Med rörligt innehåll har du fem gånger större chans att få igång en konversation med följare, jämfört med annat innehåll. Och år 2020 spås 80% av all internettrafik bestå av rörligt innehåll. Att vi ska arbeta med rörligt innehåll i sociala medier är sedan gammalt, men hur rör sig trenderna och hur bör vi tänka nu inför 2019? Vi har sammanställt ett par råd som du kan ta med dig in i det nya året!

Släpp liggande och kvadratiska format

80% av alla som använder sociala medier gör det via mobilen och en stor majoritet av dem (94%) tar del av allt innehåll på sociala medier utan att vända på mobilen. Därför är det inte mer än rimligt att vi också anpassar vårt innehåll efter det. Nu börjar vi till stor del lämna horisontella, och till och med kvadratiska, filmer. Istället är det dags att vi nu producerar vårt rörliga innehåll i vertikalt format. Det stående formatet fyller ut en större del av skärmen, vilket resulterar i att användaren fastnar vid ditt innehåll längre, och vi har tack vare Snapchat och Insta Stories nu vant oss vid detta format. Till och med Spotify har börjat producera vertikala musikvideos, istället för de klassiska horisontella.

rörligt-innehåll.jpg

Texta ALLT!

85% av alla som tittar på videos på Facebook gör det utan ljud. Därför förlorar vi väldigt många potentiella tittare om vi inte har text i våra videos. Är det en person som pratar, så bör även hen undertextas. Så hur kort eller långt det än är - använd alltid text eller undertext!

Det ska gå snabbt (supersnabbt!)  

Tyckte du att det var svårt att hålla tidsgränsen på 1 minut när den först kom på Instagram? Och sedan kanske ännu svårare att hålla gränsen på 15 sekunder på Instagram Stories? Isåfall är det ingenting jämfört med hur kort vi ska kunna hålla våra videos under 2019! De så kallade 6-sekunders-filmerna spås få ett ännu större genomslag under 2019 - framförallt inom annonsering. Så lär dig att producera rörligt innehåll, med ett tydligt budskap, som bara varar i 6 sekunder.

InstaTV blir en riktig storspelare

Instagram lanserade i juni 2018 InstaTV - en app inuti Instagram-appen där det finns utrymme för längre och mer välproducerade format. Återigen är det här stående format som gäller. Detta gör att InstaTV står ut från andra video-plattformar så som YouTube och Vimeo. Här riktar man sig alltså endast till mobilanvändare. InstaTV blev en riktig hit redan när det lanserades, men många är ändå försiktiga kring formatet och utnyttjar inte riktigt dess potential. 2019 spås bli året där formatet får ett riktigt genombrott, och alla företag som vill hålla sig ajour bör genast planera och producera innehåll för InstaTV.

insta_tv

Live fortsätter löna sig

År 2021 spås 13% av all internettrafik bestå av livevideos. Livevideos är dessutom ett utmärkt sätt att skapa tvåvägskommunikation på! Det är nämligen betydligt större chans att få kommentarer – det engagemang som Facebooks algoritmer (här kan du läsa vad vi har att säga om Facebooks nya algoritm) värderar högst – på en livevideo, än på en vanlig video. Dessutom kräver en livevideo betydligt mindre redigering och efterarbete än en vanlig video. Med andra ord är livesändningar ett tacksamt format att arbeta med och det stöds idag av både Instagram och Facebook. Vill du se hur livesändningar kan användas, får du gärna titta på våra livesändningar om sociala medier och digital kommunikation här.

Videos blir mer sökvänliga

Det är inte bara en hemsida som behöver SEO-anpassas, utan det är även hög tid att vi ordentligt SEO-anpassar vårt rörliga innehåll. I takt med att tekniken blir bättre kan sökmotorer förstå vårt rörliga innehåll mer och mer - även det som inte är i skrift. Sökmotorer kommer nämligen, i allt större grad, även förstå rörligt innehåll och bilder. Så tänk därför inte bara till kring hur du döper, beskriver, kategoriserar och laddar upp din video, utan var även noggrann med hur du paketerar innehållet. Artificiell Intelligens kan nämligen, med hjälp av röstigenkänning, förstå röstspår i en video och även utifrån det göra videon sökbar. Och oavsett hur bra videos du gör, så spelar det i slutändan ingen roll om de inte är sökbara och folk inte hittar till dem.

Det här är bara några av trenderna vi kan se och självfallet finns det fler spännande områden där vårt rörliga innehåll behöver förbättras, förändras och uppdateras. Om du vill ha hjälp med att skapa rörligt innehåll för sociala medier är du varmt välkommen att kontakta oss!