6 tips för hur du kan få fler följare på Instagram

Hur får man fler följare på Instagram?

Instagram är idag en av världens största sociala kanaler. I Sverige använder hela 60% av befolkningen Instagram och det senaste året har användandet ökat med 7%. Med det ökande bruset i våra sociala medier blir det allt svårare för oss att synas. Men – det finns möjligheter för dig att synas mer och låta din följarskara växa om du kan det sociala nätverkets regler. Vi listar de viktigaste stegen för dig att ha koll på för att få fler följare på Instagram.

1. Vad har du för konto?
Börja med att göra om ditt konto till ett företagskonto, om du inte redan har gjort det. Det är nödvändigt för att du ska kunna följa statistiken över hur dina följare rör sig på ditt konto. En bra start är att kolla hur statistiken sett ut det senaste året. Detta för att få koll på dina följares beteenden. Efter det bestämmer du dig för vilken veckodag du ska läsa av den senaste veckans statistik, för att se vad dina följare har uppskattat och gillat mest.

2. Hitta din nisch och håll dig till den
Vad är det du vill visa upp i ditt flöde? Hitta ett område som du brinner – och har passion – för och där du är expert. När du har gjort det kan du kolla hur det ser ut på liknande konton inom samma kategori. Finns det ett behov som du kan fylla genom det innehåll du kommer publicera? Vilka hashtags använder andra sig av och vilka ska du använda för att stärka ditt content? När du har identifierat din nisch så bör du hålla du dig till den så att dina följare inte blir förvirrade och tappar intresset.

3. Håll hög kvalitet på bilderna
Försök att ta dina bilder i dagsljus eller jobba med belysning om du har tillgång till det. En idé kan vara att investera i ett par studiolampor. (Det finns nämligen billiga sådana från ungefär 400 kronor.) När du tar bilder inomhus så kan bilderna lätt bli gula och då kan det vara bra att göra bilderna något mer kalla. Antingen kan du redigera dina bilder direkt i telefonen med hjälp av olika appar som till exempel VSCO och Snapseed, eller så kan du använda dig av till exempel Lightroom eller Photoshop via datorn.

marion-michele-191320-unsplash.jpg

När det gäller det innehåll du delar i dina stories, så är det bra om följaren känner igen att det är du som är avsändaren. Det är alltså viktigt att dina stories håller samma tonalitet som dina bilder. Sen kan du såklart ha en annan jargong i dina stories och till exempel bjuda på mer behind the scenes-material där, men försök ändå att hitta just din stil.

Att jobba med ett enhetligt flöde kan också vara en bra idé. Det är inget måste, men beroende på vad du har valt för nisch kan det vara smart. Om du vill nå ut med ditt konto, som exempelvis är nischat inom mode, bör du inte varva med bilder på till exempel en rörig diskbänk. Om du vill dela med dig av annat innehåll som kanske inte går i linje med din nisch, kan det vara bättre att ha ett separat konto där du kan dela med dig av din vardag till vänner och familj.

Ett annat sätt för att skapa ett enhetligt flöde på Instagram, är att redigera alla dina bilder på samma sätt. Alltså att du sätter din egen prägel på bilderna. Då kan du lättare ha en blandning av bilder. Det fina med att redigera dina bilder på ungefär samma sätt är att ditt flöde fortfarande kommer se enhetligt ut – även om du har bilder på olika saker.

4. Publicera ofta
Att publicera något slumpmässigt fungerar inte särskilt bra i kombination med Instagrams algoritm. Om du vill få ett större antal följare bör du publicera minst 1-2 inlägg per dag; till exempel ett på morgonen och ett på kvällen. Du kan se på statistiken när dina följare är som mest aktiva.  Men – som regel brukar det vara bra att posta inlägg söndag-torsdag mellan 20:00-21:30. I alla fall om du vill att dina följare ska engagera sig i dina bilder.

Tänk även på att inte bara slänga ut bilder, utan inläggen bör fortfarande vara av hög kvalitet och relevanta för ditt flöde och din nisch.

Att ha en strategi för hur du publicerar och blandar bilder, videos och live-sändningar är också viktigt för att bli belönad av Instagram och dess algoritm.

Ha även framförhållning för ditt innehåll, snarare än att bara tänka på ett inlägg åt gången.  Se till att bygga ett arkiv med inlägg. På så sätt minskar du stressen av att jaga den rätta bilden till nästa inlägg.

5. Lägg fokus på text och hashtags
Texten till din bild är minst lika viktig som bilden i sig. Om du skriver en lång eller kort text spelar dock mindre roll. Det viktiga är att hitta det som passar för dig. Det du ska tänka på är att texten antingen bör inspirera, motivera eller fängsla dina följare. Försök att släppa mindsetet att du vill “jaga nya följare” med din text. Om du skapar bra innehåll för dina följare kommer Instagrams algoritm att premiera dig och snart kommer du se följarantalet öka.

Hashtags är också bra att använda sig av. På så sätt kan användare hitta dig genom att de följer olika hashtags eller aktivt går in under olika hashtags och kollar. Men – ös inte på med hashtags bara för sakens skull, utan de ska vara relevanta för det innehåll du publicerar. Undvik att använda hashtags som inte har något med ditt inlägg att göra bara för att nå ut till fler.

6. Engagera mera och interagera med dina följare
Efter att Instagram har gjort förändringar när det gäller dess algoritm, så har engagemanget från följare sjunkit, till skillnad från hur det såg ut under Instagrams första år. Det räcker alltså inte längre att förlita sig på att vara närvarande, jaga likes och posta inlägg relativt frekvent, utan du behöver nätverka precis som i verkliga livet. En bra idé kan vara att uppmana dina följare till att svara på en fråga eller be om ett råd som har att göra med det innehåll du har publicerat. På så sätt kan du enkelt interagera med din följare och bygga en stark relation som genererar lojala följare. Faktum är att det inte bara är dina följare som kommer uppskatta att du är aktiv genom att kommentera eller gilla andras inlägg. Även Instagrams algoritm kommer gynna dig och jobba för dig när du är ute och nätverkar.

Sist men inte minst; att öka i antal följare på Instagram sker inte över en natt. Utan det kommer kräva planering, tid och energi av dig. Men låt det inte bli ett stressigt prestationsmoment som gör att du förlorar glädjen till det du vill förmedla med ditt konto. Det ska vara roligt att använda sig av Instagram och du ska inte behöva förlora dig själv i jakten på nya följare och likes.

Lycka till!


Vill du lära dig mer om sociala medier? I vår webbutbildning “Social Media Academy” får du lära dig allt du behöver kunna för att jobba som Social Media Manager, eller för att ansvara för ett företags sociala medier. Registreringen till utbildningen är just nu stängd — men sätt upp dig på vår väntelista så kommer du att få reda på när det närmar sig nästa Social Media Academy! 🎉